2006 Facilities Workshop: Meredith College

The Administrative Headquarters and Centennial Center for Wildlife Education

North Carolina Wildlife Resources Commission

North Carolina Wildlife Resources Commission Administrative Headquarters and Centennial Center for Wildlife Education

The North Carolina Wildlife Resources Commission has recently completed a state headquarters that contains administrative offices of the agency in combination with a new urban wildlife education center. The project is located on the Centennial Campus of North Carolina State University.

The project was designed using sustainable site and building design practices selected to further the conservation and education missions of the agency. The project utilizes the sustainable building and site design process as an object lesson in conservation education, with emphasis on energy conservation, storm-water management, and the provision of day-light and views in every work area, Sustainable technologies were tailored to fit the values of the agency, prioritized to benefit regional wildlife and their habitats, and moderated by an objective to develop reproducible low-cost ideas that could easily be implemented by others.

The depleted site was restored including the construction of a state-of-the-art man-made detention wetland and several bio-retention areas that detain and purify storm-water run-off. Landscape plants selected are drought-resistant native species that exemplify for demonstration purposes a variety of regional wildlife habitats including emergent marsh plants, riparian buffer communities, and upland slope habitats. Building density was increased to preserve more than half of the site footprint for green development. Alternative paving systems include porous concrete and grass-pave systems.

The building form is derived from geometries conducive to the introduction and penetration of controlled daylight in a multi-story office building. Scale models with light sensors were tested on a heliodon to optimize ceiling height to space depth ratios. Economy of construction was achieved through the collaborative integration of the building structure, daylight envelope, shading systems, and mechanical systems. Low-cost interior light shelves reflect light deeper into the building and shade perimeter offices from beam-sunlight penetration. Photo and occupancy sensors control artificial lighting and dimmable ballasts modulate artificial lighting as needed. The project is the first North Carolina state building to utilize under-floor air distribution systems. These systems provide cleaner indoor air, greater flexibility and occupant control, and allow energy and equipment reductions derived from the stratification and displacement of air distribution in the lower occupied zone of each space.

Access floors, modular power and data systems, and removable glass partition systems, designed in conjunction with the under-floor air system and the day-lighting approach respectively, provide a high level of flexibility, reducing churn cost and associated waste. Building materials and furnishing systems include a palette of non-toxic, renewable, recycled, and recyclable materials.

According to DOE v.2.0 energy models the building will reduce energy consumption by 48 percent over a equivalent baseline model designed to ASHRAE 90.1, 1999 standards.

See also: a presentation about this building.